Utbildningsutskottet
Utskottsordförande
Huvudansvarig för utbildningsfrågor
William Lundgren
William leder Utbildningsutskottet och samordnar Kårens utvecklingsfrågor.
070-418 79 23
Utbildningsutskottets uppgift är att se till att alla LTHs studenter får den bästa möjliga utbildningen och bemöts på ett värdigt sätt av LTH och dess personal. Många av posterna är studentrepresentanter, vilket innebär att du sitter med i ett beslutande organ på LTH där du för studenternas talan och har möjlighet att påverka vår utbildning!
Nedan är en beskrivning av posterna och vad de innebär. Det finns alltid plats för fler funktionärer inom utbildningsutskottet. Är du intresserad, släng iväg ett mail till hu@tlth.se!
Fem punkter varför du ska engagera dig för din utbildning:
-
Du får lära känna en massa engagerade studenter från olika sektioner.
-
Du får praktiskt öva på att framföra åsikter, strategiskt planera och påverka.
-
Du får lära dig hur en av Sveriges största myndigheter fungerar.
-
Du har möjlighet att ge dina medstudenter och kommande generationer en bättre utbildning.
-
Du får helt ovärderliga erfarenheter av att sitta i styrgrupper vilket är otroligt attraktivt i näringslivet.
HUVUDANSVARIG FÖR UTBILDNINGSFRÅGOR (HELTIDARE)
Huvudansvarig för utbildningsfrågor (HU) är ansvarig för att leda och samordna utbildningsutskottets dagliga verksamhet. Du ansvarar också för forskning- och forskningsutbildningsfrågor samt allt som rör LTH:s flytt till Science Village. Posten är heltidsarvoderad.
UTBILDNINGSANSVARIG FÖR INTERNA FRÅGOR (HELTIDARE)
Utbildningsansvarig för interna frågor (UI) är ytterst ansvarig för samordning och ledning av Kårens studentrepresentanter. Utbildningsansvarig för interna frågor ansvarar tillsammans med utbildningsutskottet för Kårens politiska påverkansarbete. Posten är heltidsarvoderad.
UTBILDNINGSANSVARIG FÖR EXTERNA FRÅGOR (HELTIDARE)
Utbildningsansvarig för externa frågor (UE) är ytterst ansvarig för samordning och ledning av Kårens nationella påverkansarbete. Utbildningsansvarig för externa frågor ansvarar tillsammans med utbildningsutskottet för Kårens politiska påverkansarbete. Posten är heltidsarvoderad.
STUDIESOCIALT ANSVARIG (HELTIDARE)
Studiesocialt ansvarig (SA) samordnar och leder Kårens påverkansarbete i studiesociala frågor och ansvarar för att utveckla Kårens verksamhet ur ett studiesocialt perspektiv. Studiesocialt ansvarig är tillika likabehandlingsombud såväl som samordnade studerandeskyddsombud. Posten är heltidsarvoderad.
LEDAMOT I LEDNINGSGRUPPEN FÖR UTBILDNINGSUTSKOTTET, LeG
Ledningsgruppen för utbildningsutskottet, LeG, ansvarar för att leda och samordna utbildningsutskottets arbete. LeG ansvarar för att anordna Utbildningsutskottets Utbildnings för Utbildningsbevakare (UUU), Speak Up Days, bereda studentrepresentanter som inte Fullmäktige beslutar om, arbeta fram uppdateringar till Teknologkårens åsiktsprogram samt driva långsiktiga projekt, så kallade fokusfrågor i den Strategiska planen. I gruppen sitter även utbildningsheltidarna (HU, UI, UE och SA).
DELEGATIONSLEDARE SFSFUM
Delegationsledare för Sveriges förenade studentkårers fullmäktigemöte (SFSFUM) leder tillsammans med Vice delegationsledaren gruppen som representerar Teknologkåren under SFSFUM. Fullmäktige äger rum på våren och hos någon av medlemskårerna. Det är UE som är delegationsledare.
VICE DELEGATIONSLEDARE SFSFUM
Vice delegationsledare för Sveriges förenade studentkårers fullmäktigemöte (SFSFUM) leder tillsammans med delegationsledaren gruppen som representerar Teknologkåren under SFSFUM. Posten väljs av Fullmäktige under slutet av hösten. Kontakta UE om du är intresserad!
DELEGAT SFSFUM
Delegaterna representerar Teknologkåren under Sveriges förenade studentkårers fullmäktigemöte (SFSFUM). Antalet delegater varierar år till år beroende på antalet medlemmar i SFS. Posten väljs av Fullmäktige under slutet av hösten. Kontakta UE om du är intresserad!
* - arvoderad post
LTH:S STYRELSE - 3+3*
Leder LTH:s verksamhet och är ansvariga för fakultetens verksamhet inför Lunds universitet. Beslutar om övergripande mål och strategier, ekonomi och fastställer rutiner för hur LTH ska utveckla utbildning och forskning. Organet har ungefär 8 möten per år. Intresserad? Kontakta Kårordförande!
LTH:S FORSKARUTBILDNINGSNÄMND - 3+3*
Forskarutbildningsnämnden (FUN) bereder och beslutar i frågor gällande utbildning på forskarnivå – inklusive kvalitetsansvar. Doktorandsektionen har förtur att nominera studeranderepresentanter till detta organ. Organet har ungefär 6 möten per år. Intresserad? Kontakta HU!
LTH:S FORSKNINGSNÄMND - 3+3*
Forskningsnämnden har det övergripande och strategiska ansvaret för att främja och utveckla forskningen vid LTH. Organet har ungefär 6 möten per år. Intresserad? Kontakta HU!
LTH:S LEDNINGSGRUPP FÖR GRUNDUTBILDNING (LG GU) - 3+3*
LGGU har det övergripande ansvaret för utbildning på grund- och avancerad nivå och fattar beslut i frågor som strategiska planer, kvalitetshöjande åtgärder, programstruktur och ekonomisk fördelning till utbildningarna. Exempel på beslut är: kursutbud på LTH, programutbudet på LTH och åtgärder från programutvärderingar. I organet sitter en ordförande (tillika vice-rektor för grundutbildning), områdesansvariga, studentrepresentanter och ett antal tjänstemän. Organet har ungefär 20 möten per år. Intresserad? Kontakta UI!
LTH:S LEDNINGSGRUPP FÖR JÄMSTÄLLDHET, LIKABEHANDLING OCH MÅNGFALD (LG JÄLM) - 2+2*
Ledningsgruppen för JäLM har i uppgift att ge råd och stöd i frågor som rör jämlikhet, likabehandling och mångfald bland studenter och anställda vid LTH. Organet har ungefär 8 möten per år. Intresserad? Kontakta SA!
LTH:S KARRIÄRNÄMND - 2+2*
Karriärnämnden ansvarar för att beredning av befordringsansökningar från lärare, samt ansökningar om ETP (Excellent Teaching Practitioner) och docentansökningar. Intresserad? Kontakta UI!
LTH:S REKRYTERINGSNÄMND - 2+2*
Rekryteringsnämnden ansvarar för beredning av ärenden som för anställning av undervisande inom LTH. Organet har ungefär 30 möten per år. Intresserad? Kontakta UI!
LTH:S CAMPUSNÄMND - 2 + 2*
Campusnämnden är ansvarig för LTH-gemensamma ärenden relaterade till byggnader och lokaler och rapporterar till LTH:s rektor. I nämnden sitter vice-rektor för hållbar campusutveckling och breddad rekrytering, representanter från LTH:s kansli, institutionsstyrelser, grundutbildning och husstyrelser samt studentrepresentanter. Intresserad? Kontakta SA!
PROGRAMLEDNING - NOMINERAS AV RESPEKTIVE SEKTIONS STUDIERÅD
Studentrepresentanter i programledningen representerar sina studenter på dess program. En programledning beslutar om vilket kursutbud som skall finnas inom programmet samt beslutar om utbildnings-, kurs-, läro-, och timplaner. Programledningarna sysslar även till viss del med rekrytering, kvalitetsutveckling och introduktionsarbete (ej att förväxla med nollning). Denna post nomineras av sektionernas studieråd och väljs av Teknologkåren. Vid intresse av att söka denna post, kontakta studierådet på din sektion!
INSTITUTIONSSTYRELSE - NOMINERAS AV RESPEKTIVE SEKTIONS STUDIERÅD
En institution är en avdelning vid LTH som ger ut kurser och bedriver forskning. Alla lärare är anställda under en institution och programledningarna köper kurser från de olika institutionerna. Respektive institution leds av en institutionsstyrelse och här tar institutionen beslut om bland annat rekryteringar, kursplaner, hur forksningsrön publiceras, strategier och ekonomi för utbildning och forskning. Dessutom meddelas vad som aktuellt pågår på institutionen. Intresserad? Kontakta studierådet på din sektion eller alternativt kontakta UI!
REFERENSGRUPPER FÖR BIBLIOTEKEN - 1 + 1 x2
Referensgruppen för Kemibiblioteket (1 + 1) samt referensgruppen för fysik- och astronomibibliotektet (1 + 1)
Referensgrupperna för biblioteken är rådgivande organ i frågor gällande informationsresurser såsom böcker och elektronisk media. Här förekommer också diskussioner om hur verksamheten bör utvecklas. Organet har ungefär 6 möten per år. Intresserad? Kontakta UI!
LTH:S VALBEREDNING - 2 + 0
Valberedningen har till uppgift att bereda nomineringar och lägga förslag till kandidater till LTH:s rektor, LTH:s prorektor samt ledamöter till LTH:s styrelse. Som studentrepresentant är du endast med under beredningen för LTH:s rektor och LTH:s prorektor, vilket sker inför varje ny mandatperiod var tredje år. En av studentrepresentanterna bör representera doktorander. Mer om valberedningens sammansättning.
Vad förväntas av mig?
Som studentrepresentant i valberedningen förväntas att du har bra insyn i hur LTH:s ledning fungerar, vilka behov ledningen har samt vilka intressen Teknologkåren har i rekryteringen av ett rektorspar. Valberedningsprocessen kan innehålla valberedningsmöten, intervjuer, sonderingsmöten, läsning av ansökningsdokument (CV, meritering), och urvalsdagar. Vid omval av rektorsval är det oftast mindre arbetsbelastning än vid nyrekrytering. Intresserad? Kontakta UI!
STYRGRUPPEN FÖR ARKITEKTPROVET - 1 + 0
Arkitektprovet är ett urvalsprov för arkitektprogrammet och styrs i denna styrgrupp. Studierådet för arkitekturprogrammet (SRA) har exklusiv nomineringsrätt.
STYRGRUPPEN FÖR INDUSTRIDESIGNSKOLAN – 1 + 1
Industridesignsskolan strategiska styrgrupp långsiktig utveckling av utbildningen och skolans finansiering.
IIIEE:S STYRELSE - 3 + 3
International insititution of industrial environmental and economics (IIIEE) ligger organisatoriskt direkt under LU, men LTH har visst ansvar för kvalitetssäkring av utbildningen. I styrelsen utser Teknologkåren 2+2 studentrepresentanter och 1+1 doktorandrepresentanter.
CEE:S STYRELSE - 2 + 2
Centre for Engineering Education (CEE) driver LTH-gemensamma pedagogiska verksamheter inom: Högskolepedagogiskt utvecklingsarbete, kompetensutveckling, meritering och ledningsstöd (Genombrottet); ger stöd och kurser för doktorander och forskarhandledare samt lärare och forskare på tidiga stadier av sin karriär; driver Supplemental Instruction (SI) för LTH:s studenter och behörighetsgivande utbildning inom Tekniskt basår. Intresserad? Kontakta UI!
CEE brukar även utlysa SI-ledare och amanuenstjänster på sin hemsida inför ny termin.
HMS-KOMMITÉN - 1 + 0
Hälsa, miljö och säkerhet. SA är studentrepresentant.
LOKALA SKYDDSKOMMITTÉN - 1 + 0
SA är studentrepresentant i denna kommitté.
STUDIESOCIALA RÅDET (STRÅ) 1 + 0
En permanent arbetsgrupp under LG GU med ansvar för studiesociala frågor kopplade till grundutbildningen. SA är ordinarie ledamot.
TIDSBEGRÄNSADE ARBETSGRUPPER INOM LTH
LTH:s tyngre organ kan inrätta tidsbegränsade arbetsgrupper. Dessa ansvarar LeG att samordna, utlysa samt tillsätta studentrepresentanter till. LG GU brukar exempelvis ha flera parallella arbetsgrupper aktiva. För pågående och kommande arbetargrupper, kontakta UI.